Vinnare 2024

Årets Tjänsteföretag

Envico Elpartner

”Energismarta lösningar, innovation och ett gediget kunnande inom hela elbranschen har lett till en spikrak tillväxtresa. På sex år har grundarduon Johan Hellström och Magnus Berglund förvandlat ett litet tvåmansföretag till ett väloljat maskineri med närmare 50 anställda och kunder runt om i hela Sveriges mest spännande region. Envico går ständigt mot strömmen, vi är laddade på att se vad de hittar på härnäst.”

Årets Hållbara företag

Railcare

”Frakt av gods och människor är en avgörande del av norra Sveriges hållbara tillväxt. Railcare är den perfekta mixen av att verka hållbart – och att samtidigt bidra till att andra kan göra det. Genom att driva utvecklingen mot en mer hållbar järnväg samtidigt som företaget varit först och störst inom elektrifierad järnväg är Railcare ett stolt exempel på Skellefteås hållbara näringsliv. Företaget kallar sig för “eljest”. Om det innebär att vara innovationsrik, prioritera människors trygghet och aktivt verka för minskad miljöpåverkan; då borde alla vilja vara eljest.”

Årets Unga entreprenör

Anna Kaiding – Hotell  & Restaurang Victoria

”Som 19-åring tog Anna Kaiding språnget och klev in som delägare i anrika Hotell & Restaurang Victoria. Här har hon på tre år blåst nytt liv i verksamheten, och har med hårt arbete, kreativitet och fingertoppskänsla skapat ett omtyckt och familjärt andningshål mitt i stadspulsen. Med nyrenoverade hotellrum och en restaurangmeny präglad av lokala smaker och råvaror har både Anna och hennes många nöjda gäster hittat hem. En minst sagt imponerande insats som vi fortsätter följa med glädje.”

Årets Nykomling

Ògin Distillery

”Handplockat, noga bearbetat och med hänsyn till naturens säsong har Jón Óskar tagit fram ett premium-gin där inget är lämnat åt slumpen, ett hantverk som sträcker sig från ingredienslistan till designdetaljerna på den färdiga flaskan. Detta lockar nationellt erkända bartenders till vårt Skellefteå och har tack vare det etablerat sig i utbudet på flera av Sveriges stjärnkrogar redan nu. Näst på tur – den internationella marknaden. Enjoy!”

Årets Exportföretag

Kuusakoski

”Genom att omfamna innovativa teknologier och processer för återvinning och avfallshantering har de positionerat sig som en ledare inom hållbarhet och miljöansvar. Deras engagemang för minskad miljöpåverkan är en inspirationskälla för andra företag att följa. Kuusakoski har visat sig vara en global ledare inom återvinningsindustrin, och deras exportinsatser som stadigt ökat, har främjat en cirkulär ekonomi och minskat miljöpåverkan betydligt. Ett fantastiskt företag som gör betydande insatser inom återvinning och ett engagemang för att göra världen renare och mer hållbar! Kuusakoskis exportframgångar och hållbarhetsarbete gör dem värdiga att nomineras!”

Årets Handelsföretag

Sportbutiken Byske/ Café Alice

”Sportbutiken Byske byter sömlöst skepnad efter säsong. Under vår och sommar satsar de stort på fiske, och vintertid förvandlas de till en sport- och skobutik, med möjlighet att även shoppa festblåsan. Med satsningen på Café Alice vägg i vägg har man hittat ett bra koncept, ökat lönsamheten och gjort Sportbutiken med Café Alice till ett utflyktsmål väl värt en omväg. Utbudet, servicekänslan och förmågan att anpassas utifrån säsong och efterfrågan gör Sportbutiken Byske/Café Alice till värdiga vinnare av årets handelsföretag.”

Årets Tillväxtföretag

Underhållsteknik Nord

”Att göra tunga lyft kan vara svårt! Ännu svårare blir det om lyftet är förenat med risk samtidigt som utförandet sker där det är svårt att komma åt. Det är här Underhållsteknik Nord briljerar. Med deras kombination av skicklig personal, avancerade maskiner, erfarna projektledare samt vassa ingenjörer hittar de smarta och kostnadseffektiva lösningar för kundernas behov. Deras gedigna arbete har medfört en kraftig tillväxt på kort tid, vilket inte har gått obemärkt förbi.”

Årets Innovationsföretag

Alimak

”Den ständigt innovativa produktutvecklingen är den viktigaste anledningen till att företagets produkter är världsledande och nått allt högre höjder. Det har också varit största anledningarna till att man kunnat bibehålla sin position på en konkurrensutsatt marknad. Här går hissen hela vägen upp.”

Årets Varumärke

Kork Vinbar

”Kork Vinbar har på kort tid blivit en av stadens mest eftertraktade ställen att besöka om man vill äta och dricka gott. Företaget har sedan öppning satsat hårt på att synas i flera olika kanaler och är även duktiga på att marknadsföra sig på engelska vilket fler aktörer inom samma bransch borde inspireras av för att välkomna Skellefteås alltmer internationella publik. Skål!”

Årets Småföretag

RTAS

”Av olika anledningar kan människor ibland hamna utanför arbetsmarknaden. RTAS hjälper människor att växa och att komma tillbaka till den reguljära arbetsmarknaden. Med ett arbetssätt med individen i centrum, är företaget en brygga som skräddarsyr vägen tillbaka till sysselsättning. I arbetet med den gröna omställningen är social hållbarhet en viktig pusselbit – och här är RTAS ett lysande exempel på inkludering.”

Årets Profil

Pär Wiksten

”Under 90-talet satte The Wannadies Skellefteå på popmusikkartan för evigt. Genom kulturella och kommersiella framgångar har sångaren Pär Wiksten alltid hyllat sina rötter i Jörn. En samlingsplatta döptes till ”Skellefteå”, en senare till ”Västerbotten” där länets alla kommunvapen visades upp. Besökarna på AIK:s matcher möts av hymnen ”Hela Sveriges AIK” av och med Pär och dottern Elsa, och då ”My Home Town” ljuder vet motståndarna att de måste plocka en puck ur buren. Efter senaste säsongen av ”Så mycket bättre” är Pär Wiksten mer känd än någonsin – och alla i Sverige vet vad det innebär att ”flänna”. Ränderna går aldrig ur, Pär!”

Årets Företag

Railcare

”Börsnoterad 30-årig, järnvägsspecialist med stadig tillväxt och ett stort hjärta för social hållbarhet. Ett företag med verksamhet i flera delar av Europa med innovativa, egenutvecklade produkter och tjänster för spårunderhåll. Railcare går – både bildligt och bokstavligt – som på räls.”

Vinnare Alvar 2024