Nominerade 2024

Årets Tjänsteföretag

presenteras av Region Västerbotten

Bright Redovisning & Revision

”Redovisnings- och revisionsbolaget som gör rätt för sitt namn, en starkt lysande stjärna på Skellefteås företagshimmel. Deras trygga hand hjälper allt från nystartade enmansföretag till större etablerade bolag att hålla koll på siffrorna, och kunderna finns från Umeå i söder till Luleå i norr. Sedan starten 2018 har kurvorna pekat stadigt uppåt, och med över 30 medarbetare är Bright Redovisning & Revision alltid att räkna med.”

Tidema

”Ett snabbväxande tjänstebolag med extra allt! Grundaren Niklas Lundgren startade företaget redan 2003 som 18-åring, och sedan dess har verksamheten utvecklats från ren åkeriverksamhet till uppdrag inom allt från privat- och företagsstädning till, transport, mark & anläggning, byggstädning och utemiljö. Tidema sysselsätter idag ett 100-tal medarbetare och växer för varje år som går.”

Envico Elpartner

”Energismarta lösningar, innovation och ett gediget kunnande inom hela elbranschen har lett till en spikrak tillväxtresa. På sex år har grundarduon Johan Hellström och Magnus Berglund förvandlat ett litet tvåmansföretag till ett väloljat maskineri med närmare 50 anställda och kunder runt om i hela Sveriges mest spännande region. Envico går ständigt mot strömmen, vi är laddade på att se vad de hittar på härnäst.”

Årets Hållbara företag

presenteras av Boliden

Railcare

”Frakt av gods och människor är en avgörande del av norra Sveriges hållbara tillväxt. Railcare är den perfekta mixen av att verka hållbart – och att samtidigt bidra till att andra kan göra det. Genom att driva utvecklingen mot en mer hållbar järnväg samtidigt som företaget varit först och störst inom elektrifierad järnväg är Railcare ett stolt exempel på Skellefteås hållbara näringsliv. Företaget kallar sig för “eljest”. Om eljest innebär att vara innovationsrik, prioritera människors trygghet och aktivt verka för minskad miljöpåverkan; då borde alla vilja vara eljest.”

Contractor

”Med Norrland i sitt hjärta går Contractor före på en marknad där det ofta blåser. Deras genuina engagemang för lokalsamhället och norra Sverige går inte att ifrågasätta och Contractor visar att det går att bygga miljösmart och hållbart. De använder sig av hållbara material, energieffektiva byggtekniker och miljövänlig design. Dessutom är Contractor en synlig aktör i Skellefteå som engagerar sig i samhällsutvecklingen. Hållbarheten sitter bokstavligen i väggarna hos Contractor.”

Kuusakoski

”Kuusakoski ligger i framkant för den cirkulära ekonomirörelsen. Deras återvinnings- och återanvändningsmetoder minskar omvärldens klimatpåverkan, samtidigt som verksamheten själv jobbar dedikerat med att minimera det egna klimatavtrycket. Verksamheten i Skellefteå har installerat landets första kabelelektriska materialhanterare, en imponerande investering av företaget på sin hållbarhetsresa. Återvinningsindustrin är en viktig rörelse för att alla verksamheter i Skellefteå, Sverige och världen ska kunna bidra till ett mer hållbart samhälle.”

Årets Unga Entreprenör

presenteras av Ung Företagsamhet, Sammes stiftelse och Alimak

Jerry Sehlstedt – Sesch Bilvård

”Redan från första UF-företaget i gymnasiet har Jerry Sehlstedt visat att han är en entreprenör ut i fingerspetsarna. Sedan tre år får han Skellefteås bilar att glänsa såväl invändigt som utvändigt med sitt bilvårdsföretag Sesch Bilvård AB. Här erbjuds stadens privatkunder och företag allt från klassisk biltvätt och rekond till keramisk lackförsegling och stenskottsfoliering – alltid med samma mål i sikte: skinande service.”

Anna Kaiding – Hotell & Restaurang Victoria

”Som 19-åring tog Anna Kaiding språnget och klev in som delägare i anrika Hotell & Restaurang Victoria. Här har hon på tre år blåst nytt liv i verksamheten, och har med hårt arbete, kreativitet och fingertoppskänsla skapat ett omtyckt och familjärt andningshål mitt i stadspulsen. Med nyrenoverade hotellrum och en restaurangmeny präglad av lokala smaker och råvaror har både Anna och hennes många nöjda gäster hittat hem. En minst sagt imponerande insats som vi fortsätter följa med glädje.”

Michelle Selegran – MS Form & Interiör

”Michelle har med framgång breddat sin verksamhet över regiongränserna, knutit imponerande partnerskap och deltagit i prestigefulla projekt. Genom innovativa och nyskapande insatser har hon skapat nya miljöer inom och bidragit till framgång för sina samarbetspartners och kunder. Bland projekten finns allt från välkända restauranger till kontorsmiljöer och privatbostäder. Michelle har bevisat att med mod och kreativitet kan man gå bortom gränserna och skapa något extraordinärt.”

Årets Nykomling

presenteras av Value & Friends

Kork Vinbar

”Äntligen har Skellefteå fått en egen vinbar! Med föredömligt entreprenörskap som visar på både mod och nytänk fortsätter far och son Lundmark tillsammans med Robert Hunt att utöka utbudet för den smaksäkra Skelleftebon. En generös vinlista, dedikerad personal och härlig miljö har gjort Kork Vinbar till en starkt lysande stjärna i vårt växande Skellefteå. Avspänd elegans som får Skellefteå att kännas mycket större, hatten av!”

Ògin Distillery

”Handplockat, noga bearbetat och med hänsyn till naturens säsong har Jón Óskar tagit fram ett premium-Gin där inget är lämnat åt slumpen, ett hantverk som sträcker sig från ingredienslistan till designdetaljerna på den färdiga flaskan. Detta lockar nationellt erkända bartenders till vårt Skellefteå och har tack vare det etablerat sig i utbudet på flera av Sveriges stjärnkrogar redan nu. Näst på tur – den internationella marknaden. Enjoy!”

Orkavilja.se

”I en tid där den psykiska hälsan är viktigare än någonsin har Åsa utformat en verksamhet för förändring, en förändring mot mental hållbarhet. Med gedigen erfarenhet och ett tydligt fokus har Åsa formaterat ett utbud av tjänster och utbildningar med verktyg för stresshantering, hållbarhet i arbetslivet men också stöttning för kvinnor som varit utsatta för våld i nära relationer – detta med ett fint renommé redan nu. För att citera Åsa: ”Inget förändras om inget förändras.”

 

Årets Exportföretag

presenteras av Västerbottens Handelskammare och ABB

Alimak

”Alimak, med sina rötter i Skellefteås rika industriella arv, har blivit en banbrytande aktör på den globala marknaden. Sedan Alvar Lindmarks tidiga dagar av innovation har företaget konsekvent levererat exceptionella lösningar inom hissteknologi, vilket har lett till en imponerande internationell närvaro i länder som USA, Storbritannien, Australien, Tyskland och Singapore. Genom att nära samarbeta med sina lokala systerbolag har Alimak lyckats etablera starka kundrelationer och leverera anpassade lösningar som inte bara möter utan överträffar kundernas förväntningar. Alimak är inte bara Skellefteås, utan hela världens hisstjärna!”

Boliden

”Boliden, en stjärna bland Europas basmetallföretag och har sedan 100 år tillbaka varit ett av Sveriges största exportföretag med marknader som Tyskland, Storbritannien och Frankrike! Som en tungviktare i både svensk export och den globala gröna omställningen, sticker de ut med en omsättning på hela 86 miljarder SEK 2022. Med en vision om att bli den mest klimatvänliga och respekterade metalleverantören I världen förblir Boliden en viktig aktör för ett framtida hållbart Skellefteå. Bolidens ambitiösa hållbarhetsarbete, kombinerat med dess höga produktivitet och omsättning, är inte bara en framgångssaga för företaget utan också en inspirationskälla för hela Västerbotten och Skellefteå!”

Kuusakoski

”Genom att omfamna innovativa teknologier och processer för återvinning och avfallshantering har de positionerat sig som en ledare inom hållbarhet och miljöansvar. Deras engagemang för minskad miljöpåverkan är en inspirationskälla för andra företag att följa. Kuusakoski har visat sig vara en global ledare inom återvinningsindustrin, och deras exportinsatser som stadigt ökat, har främjat en cirkulär ekonomi och minskat miljöpåverkan betydligt. Ett fantastiskt företag som gör betydande insatser inom återvinning och ett engagemang för att göra världen renare och mer hållbar! Kuusakoskis exportframgångar och hållbarhetsarbete gör dem värdiga att nomineras!”

Årets Handelsföretag

presenteras av Diös fastigheter, Skellefteå Handel och Visit Skellefteå

Fritz Olsson

”Med engagemang och stort kunnande guidar Fritz Olssons medarbetare kunden genom smyckenas värld. Här möts besökaren alltid av service, värme och professionalism. Förutom ett imponerande utbud av varumärken att botanisera bland kan butikens egna guldsmeder skapa något unikt till bara dig. Norra Sveriges äldsta guldsmedskedja har fyra butiker runt om i Norrland, och Fritz Olssons arv, hantverksskicklighet och glimrande servicenivå gör dem till en solklar guldkandidat som Årets Handelsföretag.”

Matverket

”Lokal hantverksmat är bra både för producenter, kunder och miljö. Matverket erbjuder lokal mat där alla produkter som säljs är noga utvalda och producerade eller förädlade i närområdet. Med en rejäl satsning och tre butiker har Matverket tillgängliggjort högkvalitativa lokalproducerade matprodukter för ännu fler matälskande västerbottningar. Butikerna finns i Skellefteå centrum, i Norsjö och en sommaröppen butik i Bjuröklubb – de trogna kunderna finns i hela länet. Matverket gör det enkelt att äta hållbart, varierat och vansinnigt gott.”

Sportbutiken Byske/ Café Alice

”Sportbutiken Byske byter sömlöst skepnad efter säsong. Under vår och sommar satsar de stort på fiske, och vintertid förvandlas de till en sport- och skobutik, med möjlighet att även shoppa festblåsan. Med satsningen på Café Alice vägg i vägg har man hittat ett bra koncept, ökat lönsamheten och gjort Sportbutiken med Café Alice till ett utflyktsmål väl värt en omväg. Utbudet, servicekänslan och förmågan att anpassas utifrån säsong och efterfrågan gör Sportbutiken Byske till en värdig kandidat till Årets Handelsföretag.”

Årets Tillväxtföretag

presenteras av Bright Redovisning & Revision och Almi

Envico Elpartner

”Att ta sig in på den väletablerade marknaden för elinstallationer är en tuff uppgift. Att göra det med den tillväxttakt som Envico presenterar hade inte varit möjligt utan tydliga ambitioner och målmedvetenhet. Genom spetskompetens inom högspänning och elautomation har Envico utvecklats till en betydande aktör. Ett brett serviceerbjudande i kombination med en stark intern organisationskultur borgar för att Envico kommer att fortsätta att utvecklas som en viktig bidragande part i den gröna omställningen. Resan har bara startat, både för Envico, Skellefteå och hela världen.”

Underhållsteknik Nord

”Att göra tunga lyft kan vara svårt! Ännu svårare blir det om lyftet är förenat med risk samtidigt som utförandet sker där det är svårt att komma åt. Det är här Underhållsteknik Nord briljerar. Med deras kombination av skicklig personal, avancerade maskiner, erfarna projektledare samt vassa ingenjörer hittar de smarta och kostnadseffektiva lösningar för kundernas behov. Deras gedigna arbete har medfört en kraftig tillväxt på kort tid, vilket inte har gått obemärkt förbi. De har bland annat blivit tilldelade utmärkelsen Guldklövern för deras bidrag till att skapa arbetstillfällen i Skellefteå.”

Sherpas

”Sherpas är en välkänd aktör på den lokala IT-marknaden som genom ständig affärsutveckling och blicken på horisonten haft en stadig tillväxt i många år. Verksamheten omfattar för närvarande en bred palett av tjänsteområden, inklusive systemutveckling och försäljning av egna applikationer, såväl som verksamhetskonsultationer samt drift- och molntjänster. En stark tro på en välmående organisation med drivkraft för utveckling gör att man fortsatt håller blicken högt. Fler nya tjänster och produkter ska ta Sherpas till övriga Sverige, Norden och Europa. Helt enkelt ett framtidsföretag att räkna med.”

Årets Innovationsföretag

presenteras av Idéforum och Railcare

Nordic Sport

”Skellefteåföretaget som med kontinuerlig produktutveckling och kreativa lösningar förser idrottsutövare och arrangörer med produkter i världsklass. Nordic Sport har genom att samarbeta med idrottsmännen och arenorna skapat och tillverkat produkter som satt Skellefteå på kartan. Det förtjänar en nominering och pallplacering.”

EcoRub

”Genom att målmedvetet kreativt arbete och ett tydligt tänk kring cirkularitet och hållbarhet har man utvecklat en unik produkt som bidrar till industrins hållbara omställning. Ett lysande exempel på hur Skellefteås innovativa företag gör framsteg och skapar nya produkter som driver riktig förändring.”

Alimak

”Den ständigt innovativa produktutvecklingen är den viktigaste anledningen till att företagets produkter är världsledande och nått allt högre höjder. Det har också varit största anledningarna till att man kunnat bibehålla sin position på en konkurrensutsatt marknad. Här går hissen hela vägen upp.”

Årets Varumärke

presenteras av Marknadsföreningen och ATEA

Kork Vinbar

”Kork Vinbar har på kort tid blivit en av mest stadens eftertraktade ställen att besöka om man vill äta och dricka gott. Företaget har sedan öppning satsat hårt på att synas i flera olika kanaler och är även duktiga på att marknadsföra sig på engelska vilket fler aktörer inom samma bransch borde ta efter för att välkomna Skellefteås alltmer internationella publik. Skål!”

Platsvarumärket Skellefteå

”Att få uppmärksamhet är något som staden vant sig vid efter många år av hårt arbete. Blickar riktas varje dag mot en rad olika områden där platsen ligger i framkant både på ett nationellt och internationellt plan. Här händer det så pass mycket att grannar har börjat höra av sig och visa intresse för att lära av hur man gör här. Andra visar tendenser till avundsjuka och till dem vill vi säga – Förlåt!”

ABB

”Ett spännande företag som på den senaste tiden satsat stort i Skellefteå med nya lokaler och många nya medarbetare. ABB har växt till en stor aktör som fått mycket plats och tagit delar av rampljuset från sina konkurrenter. Verksamheten har under den senaste tiden gjort flera intressanta investeringar som har dragit många nyfikna ögon till sig, vilket bådar mer än gott för framtiden.”

Årets Småföretag

presenteras av Länsförsäkringar Västerbotten

Care of Nord

”I ett växande Skellefteå behövs många typer av tjänster. Care of Nord erbjuder en komplett företagshälsovård, där fokus ligger på enkelhet och långsiktighet. För kommunens företag är detta en viktig resurs att kunna nyttja och också samtidigt uppfylla lagstadgade krav. Sedan starten 2020 har Care of Nord vuxit stadigt och har en självklar plats i framtidens hållbara Skellefteå.”

RTAS

”Av olika anledningar kan människor ibland hamna utanför arbetsmarknaden. RTAS hjälper människor att växa och att komma tillbaka till den reguljära arbetsmarknaden. Med ett arbetssätt med individen i centrum, är företaget en brygga som skräddarsyr vägen tillbaka till sysselsättning. I arbetet med den gröna omställningen är social hållbarhet en viktig pusselbit – och här är RTAS ett lysande exempel på inkludering.”

Norrplåt

Ett äkta hantverksyrke, där det råder brist på plåtslagare. Med en varm omtänksam personalpolitik, har Norrplåt till stor del själva utbildat sin personal. Dessutom varit behjälplig vid arbetsträning för personer med nedsatt arbetsförmåga. Ett litet annorlunda sätt att säkerställa god kompetens och ge ungdomar fina arbetsmöjligheter. När Skellefteå växer är det just verksamheter som Norrplåt som behövs.”

Årets Profil

presenteras av Norran

Jón Óskar Arnason – Ógin Distillery och Bryggargatan

”I december 2011 började en ny tideräkning i Skellefteå när Bryggargatan öppnade med Jón Óskar Arnason som en av grundarna. Med drygt tio år av smakupplevelser i världsklass, omnämningar i White Guide och Time Magazine har Bryggargatan blivit en besöksanledning i sig. Restaurangprofilen har fortsatt att sprida smakerna från Skellefteå genom premiumgin och vodka från Ógin Distillery hemma i Boviken. Ógin finns i dag på alla svenska Michelinkrogar, är partner till lyxbilsmärket Koenigsegg och samarbetar med internationella topprestauranger och profilerade bartenders. När Jón Óskar blandar och ger blir det helt enkelt bra!”

Emma Lundkvist – Nordic Sport

”I friidrottssammanhang är Nordic Sport från Skellefteå ett väletablerat begrepp och namnet bakom allt från banutrustning till hoppstavar och ställningar. Emma Lundkvist personifierar sportutrustningsföretaget, där hon under 35 år i stort sett gjort allt och i dag är vice vd. Otaliga OS-medaljer har tagits och världsrekord satts med hjälp av Nordic Sport-utrustning, och i VM 2023 fanns Skellefteåföretaget bakom samtliga herrmedaljer i spjut. Nu byggs en ny produktionsanläggning i Skellefteå för stavarna, och världseliten väntas komma till våra arenor för att testa ny utrustning. En framgångssaga som knappast vore möjlig utan Emma Lundkvist i spetsen.”

Pär Wiksten – The Wannadies

”Under 90-talet satte The Wannadies Skellefteå på popmusikkartan för evigt. Genom kulturella och kommersiella framgångar har sångaren Pär Wiksten alltid hyllat sina rötter i Jörn. En samlingsplatta döptes till ”Skellefteå”, en senare till ”Västerbotten” där länets alla kommunvapen visades upp. Besökarna på AIK:s matcher möts av hymnen ”Hela Sveriges AIK” av och med Pär och dottern Elsa, och då ”My Home town” ljuder vet motståndarna att de måste plocka en puck ur buren. Efter senaste säsongen av ”Så mycket bättre” är Pär Wiksten mer känd än någonsin – och alla i Sverige vet vad det innebär att ”flänna”. Ränderna går aldrig ur, Pär!”

Årets Företag

presenteras av Skellefteå kommun

Fumex

”Etablerades för snart 40 år sedan och är nu mera en världsledande tillverkare inom miljöteknik. Fumex har en lång företagshistoria med stark lokal förankring, de har vuxit kraftigt och fördubblat sin omsättning på 10 år gällande sin produktion av sugar, filter, fläktar och verkstadsutrustning.”

Railcare

”Börsnoterad 30-årig, järnvägsspecialist med stadig tillväxt och ett stort hjärta för social hållbarhet. Ett företag med verksamhet i flera delar av Europa med innovativa, egenutvecklade produkter och tjänster för spårunderhåll. Railcare går – både bildligt och bokstavligt – som på räls.”

360 Träningscenter

”Etablerades i Skellefteå centrum för 15 år sedan och har sedan dess bidragit stort till en hälsosam livsstil för många Skelleftebor. Efter uppstarten i Skellefteå centrum har etablering utökats med fler anläggningar på Morö Backe och Ursviken och därigenom ökat möjligheten för att fler ska kunna träna. Företaget har sedan sin etablering haft en stadigt positiv tillväxtresa trots pandemiår.”


Nu är det juryns uppgift att utse vinnare i vardera kategori. Dessa avslöjas under Alvar den 26 januari på Sara kulturhus! Visst ses vi?