Alvar slut för i år!

Då är Alvar 2024 slut. Vilken fantastisk dag och gala vi fick! Dagsprogrammet innehöll många spännande föreläsningar och samtal, så här såg det ut:

ÅRETS TEMA: Nya perspektiv i ett nytt Skellefteå 

Staden står inför en enorm förändring. Allt är inte som förut och det hjälper oss framåt. Utvecklingen springer fort och för att klara omställningen behöver vi fler infallsvinklar och nya tankar och insikter. Vi behöver byta perspektiv ibland. Vågar vi se på oss själva med nya ögon, lära mer av varandra, och kanske prova något annorlunda? 

Fredrik Lindström
Foto: Morgan Norman

Vi får bland andra lyssna på Fredrik Lindström som kommer hålla i en spännande föreläsning om svensk och osvensk mentalitet. Detta vill ni inte missa!

Malin Winberg

Malin Winberg, moderator


Kl 07.30: Frukostmingel

Kl 8-9.45: Block 1

Påfarter till andra tankebanor

Snabbare än alla andra och fullt medvetet om hållbarhet ur varje perspektiv: den uppgift som Skellefteå nu tar sig an är inte liten. Ett par tusen dagar in på utvecklingsresan har både styrkor och utmaningar blivit allt tydligare. Hur kan vi tänka när ”quick and dirty” inte är ett alternativ? 

Hur ser några av Skellefteås främsta samhällsaktörer på nuläget? 

Samtal med Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör, Hans Kreisel, vd, Nordion Energi, Micaela Löwenhöök, Head of Public Affairs, Boliden Mineral, Fredrik Nordqvist, affärsområdeschef, Holmen Energi, Joachim Nordin, vd, Skellefteå Kraft.

Kristina Sundin Jonsson
Foto: Jonas Westling

Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör

Hans Kreisel
-

Hans Kreisel, vd, Nordion Energi

Micaela Löwenhöök
Foto: Fotograf Marianne

Micaela Löwenhöök, Head of Public Affairs, Boliden Mineral

Fredrik Nordqvist
-

Fredrik Nordqvist, affärsområdeschef, Holmen Energi

Joakim Nordin Paulina Holmgren
Foto: Paulina Holmgren

Joachim Nordin, vd, Skellefteå Kraft


Tobias Degsell
Foto: Anna Malmberg

Tobias Degsell, föreläsare

Tänka och agera nytt

Tobias Degsell är en inspirerande föreläsare som har gjort det till en konst att kombinera information till ny kunskap och nya insikter. Han är tidigare curator på Nobel-prismuseet och i dag hjälper han företag och organisationer över hela världen att tänka och agera på nytt sätt. Ett perfekt inspel för det läge vi i Skellefteå befinner oss i. 


Arenor för nytänkande

I Skellefteå växer bland annat Arctic Center of Energy (ACE) fram. Samtidigt skapar Welcome House, Visit Skellefteå och föreningar nya platser för möten. Sanna Orellano, processledare, ACE, Maria Broman, vd, Visit Skellefteå och Micael Silenstam, inflyttarlots, Welcome House. Helena Renström, projektchef, berättar om det nya spännande Society Expo 26.

Helena Renström
Foto: Jonas Westling

Helena Renström, projektchef, Society Expo 26. 

Sanna Orellano
Foto: Jonas Westling

Sanna Orellano, processledare, ACE

Maria Broman
-

Maria Broman, vd, Visit Skellefteå

Micael Silenstam
Foto: Privat

Micael Silenstam, inflyttarlots, Welcome House

Kl 9.45: Kaffe, utställning, mingel

Kl 10.30-13: Block 2

Så blir vi bättre på att bryta mönster

Att omfamna förändring! Ska det vara lika lätt sagt som gjort så behövs också verktyg och ibland helt nya vägar dit. Under den andra delen av dagsprogrammet får vi ta del av konkreta verktyg, goda erfarenheter och lär oss mer om vår egen ibland extrema mentalitet.

Bubbelhoppa – en metod för att förstå andra

Emma Stenström är docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm där hon forskar och undervisar i kulturellt företagande och ledarskap. Hon berättar om att ”Bubbelhoppa”, en metod som bygger på att bli medveten om vilka bubblor vi själva lever i. Och om att byta social krets och möta någon som tycker precis tvärtom från en själv. 

Emma Stenström
Foto: Sofia Runarsdotter

Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm


Benjamin
Foto: Stina Stjernkvist

Benjamin Dousa, vd, Företagarna

Full fart framåt

Möt Benjamin Dousa. Utbildad ekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Tidigare vd på Timbro och är nu ny vd på Företagarna Sverige. 


Twista rekryteringstänket

De gamla sätten att hitta rätt talanger räcker inte alltid för att möta dagens stora behov. Lyssna till verksamheter som vänt och vridit på sitt sätt att jobba med rekrytering – och på ungas perspektiv om förväntningar på arbetsgivarna. Mirjam Bellgran, personalchef och Niclas Andersson, distributionselektriker, Skellefteå Kraft, Petra Lindqvist, HR-specialist, Holmen, Julia Forsberg, regionchef, Ung Företagsamhet.

Mirjam Bellgran
Foto: Paulina Holmgren

Mirjam Bellgran, personalchef, Skellefteå Kraft

Niclas Andersson
Foto: Calle Hjortzberg

Niclas Andersson, distributionselektriker, Skellefteå Kraft

Julia Forsberg
Foto: Pressbild

Julia Forsberg, regionchef, Ung Företagsamhet

Petra Lindqvist
Foto: Patrick Degerman

Petra Lindqvist, HR-specialist, Holmen


The global workplace

Att arbeta med världen som marknad är inget nytt. Men att människor från hela världen arbetar här i Skellefteå är nog nytt för många. Vad blir särskilt viktigt att tänka på när kollegorna kommer från andra sidan jorden? Vilka krafter släpps fria när människor från mer än 100 länder samarbetar? Några av våra mest globala aktörer delar med sig av sina erfarenheter. Sanna Bäckström, kommunikatör, Northvolt, Fransesca Quartey och Marina Georgescu, Expats & Friends.

Sanna Bäckström
-

Sanna Bäckström, kommunikatör, Northvolt

Fransesca Quartey Patrik Degerman
Foto: Patrik Degerman

Fransesca Quartey, Expats & Friends

Marina Georgescu
-

Marina Georgescu, Expats & Friends


Fredrik Lindström
Foto: Morgan Norman

Fredrik Lindström, underhållare och programledare

Svensk och osvensk mentalitet

En av Sveriges mest mångsidiga, uppskattade och prisbelönta underhållare och programledare kommer till Alvar. Fredrik Lindström pratar om dagens svenska kultur, mentalitet och moderna värderingar – som många gånger visar sig extrema vid internationell jämförelse. Sådant som upplevs helt normalt för svenskar kan med andra ord verka märkligt i andras ögon. Kan vi i Skellefteå ha något att lära? Antagligen. 

Kl 13.00: Lunch

Med reservation för ändringar. Programmet uppdateras löpande.