Tack för i år!

Dagsprogrammet 2023 med det gemensamma temat ”World Wide Skellefteå” hölls den 17 mars. Här kan du läsa närmare om dess innehåll och talare.

Dagsprogrammet såg ut som följande:

Malin Winberg
Malin Winberg

Malin Winberg, Moderator

Skellefteå, en av världens bästa städer?!

Miljardinvesteringar, framtidstro och byggboom har gjort Skellefteås framfart till ett samtalsämne i hela Sverige. Hela norra Sveriges uppmärksammas i både nationell och internationell media och amerikanska Time Magazine utnämnde ju faktiskt Skellefteå till en av de bästa städerna i världen 2022. Kan det verkligen stämma? Gör man en höna av en fjäder? Eller har det kanske gått precis lika bra som vi förväntat oss?

Under detta pass får vi perspektiv på var Skellefteå befinner sig idag och hur vi kan ta tillvara den uppmärksamhet som framgångarna skapar.

Helena Renström, Marknadschef Skellefteå kommun och Maria Broman, Vd Visit Skellefteå


Nicklas Hermansson, Futurist
Nicklas Hermansson

Föreläsning med Nicklas Hermansson– Futurist. Hur ser världen ut om 27 år?

Mediepionjären Nicklas Hermansson var med och förvandlade Aftonbladet till en digital förebild världen över innan han blev kreativ chef på den prisbelönta fullservicebyrån Brand Studios. 2022 grundade han mediehuset och omvärldstjänsten NomoFomo (No More of Missing Out). 

Nicklas är framtidsspanare i SVT, tidningarna Chef och Dagens Media, samt i en av Sveriges största aktualitetsspoddar; ”The Daily Messiah”. Varje vecka synar han 2500 nyheter, trender, studier och uppfinningar för att förstå vart världen är på väg – och nu vill han dela med sig av guldkornen till dig. Nicklas bygger såväl affärsstrategier som företagskulturer utifrån framtidens superkrafter: Creativity, Critical Thinking, Collaboration och Communication. Under den här föreläsningen delar han med sig av konkreta metoder som tar både dig och ditt team till nästa nivå.


Framtidens Skellefteå – hur kommer det att se ut?

Skellefteå utvecklas och planerna för den närmsta tiden börjar utkristallisera sig. Men hur kommer Skellefteå att se ut om tio år – eller tjugo? Vad är egentligen rimligt att tro? Vi lyssnar till talare som med olika perspektiv ger sin syn på åt vilket håll Skellefteå borde sträva för att utvecklas. Om vi nu vill det?

Krönika av journalisten och författaren Po Tidholm.

Samtal med bland annat Nicklas Hermansson, Peter Karlstén, Global sales director, Whitebox och Åsa Svanberg, Vd, Chemwise.


Naturtillgångar som effektiv tillväxtmotor.

Vi bor och verkar i en del av landet som har tillgång till energiproduktion och naturresurser som resten av landet och andra delar i världen kastar avundsjuka blickar på. Hur kan vi maximera möjligheterna att ta tillvara de förutsättningar som finns i vår närhet? Vad gör vi redan bra och vad bör förändras för att optimera sättet som vi tar tillvara våra möjligheter?

Hur driver vi omställningen med 100% förnybar kraft?

Joachim Nordin, Koncernchef, Vd Skellefteå Kraft 

Sanna Lundström, Affärsområdeschef Marknad

Christer Bergström, Avdelningschef, Strategi & Utveckling Affärsprojekt 

Patrik Lillbacka, Avdelningschef Regionnät 

Panelsamtal med:

Joachim Nordin, Koncernchef, Vd Skellefteå Kraft

Fredrik Nordqvist, Vd Holmen Energi

Hans Kreisel, Vd Nordion Energi


Inblick: Förlåt för alla jobb.

Skellefteås industriboom kommer att kräva tusentals inflyttade människor på bara några år. Vad händer när även flera andra platser i norra Sverige står inför samma utmaningar och stora rekryteringsbehov? Vad gör vi för att locka hit rätt kompetenser och hur har andra platser i Sverige och världen lyckats med sin kompetensförsörjning?

Vi får höra mer om bland annat Basecamp, en plattform för kompetensattraktion, och samtalar med företag som delar med sig av sitt arbete och tankar.

Hanna Vallmark, Näringslivsutvecklare och ansvarig kompetensattraktion, näringslivskontoret, Skellefteå kommun

Cecilia Sundell Hedblad, Avdelningschef HållbarhetBoliden Rönnskär

Petra Lindqvist, HR-Specialist, Holmen Trävaror

Aurora Pelli, Affärsutvecklare Norr, IVL


Attraktiva Skellefteå?!

När vi väl lockat hit alla, vad ska dom då göra?

Samtal med unga entreprenörer och kulturutövare, bland andra:

Felicia Selin, Verksamhetsutvecklare Musik och Kultur, Studiefrämjandet, Hubben 

Johan Lidman, Nattklubbschef, Restaurang Rustique 

Emma Norrfors Beyene, Vd Housing Partner Sweden

Ami Pelli, Kulturföreningen Mullberget


She left you’ (Skellefteå) – our new hometown.

Med internationella etableringar möter vi nu människor från alla möjliga delar av världen som har gjort Skellefteå till sitt nya hem. Men vad tänker de själva om Skellefteå? Hur är det egentligen att leva och jobba här? Vad är bäst och vad kan utvecklas? Och hur kan vi bli bättre på att välkomna och ta hand om alla som flyttar hit?

Inbjudna gäster berättar om varför de valde att flytta till Skellefteå och hur de upplever platsen. Möt kulturentreprenören och tv-profilen Fransesca QuarteyPaul Connolly, Norrans engelskspråkiga redaktör,  Chloris Che, medgrundare av Moose & Goose och Cristina Lindberg Ghimpu, Ordförande av Expats and Friends Association.

(Detta pass hålls på engelska)

With international establishments we are meeting people from all over the world who have made Skellefteå to their new hometown. But what do they think about Skellefteå? What is it really like to live and work here? What is the best about it, and what can improve and get better? How can we get better at welcoming everyone who moves here?

Invited guests are there to tell their story about why they chose to move to Skellefteå and what their experience has been so far. Meet Fransesca Quartey, Cultural entrepreneur and tv-profile,  Paul Connolly, Norrans english speaking editor, Chloris Che, Co-founder of Moose & Goose and Christina Lindberg Ghimpu, Chairperson for Expats and Friends Association.

(This session is held in English)