ÅRETS TEMA: Business as unusual
Skellefteå är på väg att bli en helt annan plats än det en gång var. Men för att fullt ut kunna ta tillvara möjligheterna på den nya spelplanen krävs exceptionella lösningar, flexibla samverkansformer och förändringsförmåga. Tur då att vi har en vana av just det här i Skellefteå! Inte minst inom vårt näringsliv, som sedan länge karaktäriseras av innovationskraft, kreativt mod och framgångsrika crossover samarbeten.
Under Alvar 2025 tittar vi närmare på hur vi skapar fram tidens Skellefteå. Och hur vår förmåga att tillsammans hitta oväntade vägar framåt kan ta oss precis dit vi vill. Det blir business as unusual, helt enkelt.
Malin Winberg, moderator
Kl. 08.00-08.30 Mingel och kaffe
Kl. 8.30: God morgon Skellefteå! Anja Palm, näringslivschef och Lorents Burman, kommunalråd, Skellefteå kommun hälsar välkommen.
Kl 8.45-10.15, Block 1:
Tradition vs. transformation – med framtiden på spel.
Spelplanen i Skellefteå har förändrats totalt. Nya möjligheter och utmaningar har presenterat sig. För att maxa Skellefteås utveckling behöver vi både ta tillvara bygdens traditionella styrkor och hitta nya, smarta sätt att samarbeta. Både med varandra och omvärlden.
Grön omställning i norra Sverige – men hur går det egentligen?
De senaste åren har stora industriprojekt med koppling till klimatomställningen presenterats i norra Sverige. Mångmiljardinvesteringar har väckt stora förhoppningar, men samtidigt finns det utmaningar. Går det att täcka de enorma behoven av såväl energi som metaller? Och hur ska det i så fall gå till?
Författaren, journalisten och sommarprataren Arne Müller har hårdgranskat norra Sveriges gröna industri och delar med sig av sina tankar.
Det handlar om så mycket mer än batterier – Europas roll i den globala elektriferingen
Thore Sekkenes, EBA 250 Program Director, har över 30 års erfarenhet av teknologier som möjliggör omställningen till hållbara alternativ inom energi och transport. Här bjuder han på insyn och perspektiv på Europas batteribransch, behovet av elektrifiering och hur Europas konkurrenskraft påverkas av geopolitiken.
Innovativa samarbeten för en fossilfri framtid
Energibolagen har definitivt en av nyckelrollerna i samhällets gröna omställning. Skellefteå Krafts koncernchef Joachim Nordin ger en inblick i hur kunskapsdelning, kreativa industri kluster och nya sätt att tänka skapar förutsättningar för elektrifiering och en fossilfri framtid.
Kl 10.15-11.00: Kaffe och utställning
Kl 11-13, Block 2:
Skellefteå och norra Sverige är hetare än någonsin. Eller?
Sällan har det pratats så mycket om det som händer i vår del av världen. Plötsligt har vi gått från totalt mediamörker till prime time. Och från halvsval till glödhet marknad för investeringar. Samtidigt verkar det vara svårt för omvärlden att uppdatera sin bild av norra Sverige och Skellefteå i synnerhet. Är det slöhet och brist på fantasi? Eller är omvärldens blick klar?
Innovativa samarbeten för grön omställning – så här gör vi!
En förutsättning för innovation och utveckling är att matcha ihop både kunskaper och genomförandekraft hos näringsliv, akademi och sam hälle. Anna Mård, vd Skellefteå Science City, ger en inblick i några av de nytänkande processer och samverkansformer som gör att vi kan ta tillvara olika aktörers kompetenser och tillsam mans optimera regionens roll i den gröna omställningen. Möt även några av de till Alvargalan nominerade företagarna, som delar med sig av sina erfarenheter.
Samhällets vision vs. mänsklig passion
Vi är mitt i en omvälvande samhälls omvandling med offensiva fram tidssatsningar. Men var finns människan i allt det här? Med all sin passion, nyfikenhet och längtan efter sammanhang och kulturella upplevelser.
Fransesca Quartey, skådespelare, fd teaterchef och styrelseledamot inom kultursektorn, ger en personlig reflektion kring samhälls utvecklingen ur ett kulturellt och mänskligt perspektiv. Samtal med verksamhetsutvecklare Felicia Sehlin.
Stämmer medias bild av norra Sverige?
Omvärldens blickar riktas som aldrig förr mot norra Sverige, och miljardinvesteringar i framtidsbranscher gör att även nationell media ger utrymme för den här delen av landet. Men för människor som bor, lever och verkar här kan det ibland vara svårt att känna igen sig i bilden som förmedlas.
Åsa Svanberg, krönikör och författare samtalar med journalisten och debattören Camilla Wagner och Gabriel Ehringer Peres, politisk redaktör Falukuriren och samordnare av ledarskribenterna inom Bonnier News Local. Påverkar medias rapportering vår utveckling och vad kan vi själva göra för att få en opartisk och mer nyanserad journalistik?
Expansionskraft – så kan näringslivet optimera effekterna
De ekonomiska utsikterna för Sverige ser allt ljusare ut och mycket tyder på att tillväxten kommer ta fart under 2025 och 2026. Norra Sverige gynnas av stora investeringar i bas industrin och effekterna av den gröna omställningen. Men hur ska företag i regionen agera för att vara förberedda när det vänder på allvar och säkerställa att man tar tillvara möjligheterna som skapas? Tidigare finansministern Anders Borg, idag verksam som investerare, rådgivare och styrelseledamot, ny ordförande i styrelsen för LKAB. Här blickar han in i den närmaste framtiden och ger sin bild av samhällsutvecklingen och dess ekonomiska möjligheter, både ur ett regionalt och globalt perspektiv.
Kl 13:00: Lunch
Med reservation för ändringar. Programmet uppdateras löpande.